www.dearheather.com

Rezime na srpskom jeziku

Prva strana   Pesme   Uvodni tekst   Fotografije

Leonard Cohen, kanadsko-jevrejski pesnik, kantautor i romanopisac proslavio je 21. septembra 2004. godine sedamdeseti rođendan. Njegov novi album Dear Heather biće objavljen 25. oktobra, tri godine nakon prethodnog Ten New Songs (čitavih devet godina delilo je Ten New Songs od prethodnog studijskog albuma The Future).

            Cohen je sa godinama našao novu ravnotežu u svom životu. Na njegova poslednja dva albuma jasno primećujemo uticaj godina provedenih u Zen centru na Mount Baldy (od 1994. do 1999, bez prekida). Njegove kompozicije i poezija sada su jednostavniji i neposredniji, tempo njegove muzike je sporiji.

            Pesme na prethodnom albumu Cohen je uradio sa Sharon Robinson. Na Dear Heather Robinson je sarađivala u tri snimka: ‘Go No More A-Roving, ‘The Letters’ i ‘There For You’. Ovog puta druga ključna osoba je džez pevačica Anjani Thomas. Čak deset kompozicija nastalo je u različitim oblicima saradnje između Cohena i Thomas, koja peva i mnoge prateće vokale. Njeno divno i čisto pevanje na izvanredan način se upotpunjuje sa Cohenovim ekstremno dubokim glasom, koji se često gotovo pretvara u šaputanje.

            Glavni producent ovog albuma je – kao i mnogo puta do sada – Leanne Ungar. Većina kompozicija snimljena je uz upotrebu sintesajzera u malom studiju u Cohenovom domu u Los Angelesu. Ovog puta na nekoliko snimaka možemo čuti i ‘živu svirku’, a Cohen će iznenaditi slušaoca s nekoliko akorda odsviranih na jevrejskoj harfi.

            Kompozicije na Dear Heather prilično su stilski raznolike. Snimci načinjeni sa Sharon Robinson podsećaju nas na Ten New Songs. Neke od kompozicija gotovo su eksperimentalne (na primer ‘Morning Glory’, ili naslovna ‘Dear Heather’). Na nekim drugim Cohen čita poeziju uz muzičku pratnju (‘To A Teacher’, ‘Because Of’, ‘Villanelle For Our Time’) – njegov duboki i tamni glas savršen je za ovakav pristup.

            Prva kompozicija na albumu, ‘Go No More A-Roving’, napisana na stihove Lorda Byrona (1788-1824), posvećena je Cohenovom učitelju, kanadskom pesniku i dugogodišnjem prijatelju Irvingu Laytonu.

            Stihovi za ‘Because Of’ napisani su u manastiru na Mount Baldy. Pesma se već godinama može pročitati u rubrici Blackening Pages na web stranici The Leonard Cohen Files.

            Kompozicija ‘The Letters’ već je adaptirana za soundtrack novog filma Wima Wendersa The Land of Plenty (i ovaj naslov filma potiče iz jednog od Cohenovih stihova sa albuma Ten New Songs). ‘On That Day’ predstavlja snažni izraz Cohenovog stava prema njujorškoj tragediji od 11. septembra 2001.

            ‘Villanelle For Our Time’ nastala je na stihove kanadskog pesnika Frank R. Scotta (1899-1985).

            ‘Nightingale’ je posvećen Carlu Andersonu (1945-2004), bliskom saradniku Anjani Thomas (radio je i sa Sharon Robinson). Tekst, zapisan pre nekoliko decenija, preuzet je za ovu priliku iz jedne od mnogih Cohenovih beležnica. Thomas je napisala muziku posle Andersonove smrti.

            Poezija za kompoziciju ‘To A Teacher’ preuzeta je iz jedne od Cohenovih ranih pesničkih knjiga (The Spice-Box of the Earth, 1961), i posvećena je kanadsko-jevrejskom pesniku A. M. Kleinu (1909-1972).

            ‘The Faith’ se zasniva na narodnoj pesmi iz Cohenove rodne pokrajine Quebec. Cohen pretvara ovu pesmu u moćnu političku izjavu. Odbijajući da se opredeli u današnjim religijskim konfliktima, Cohen se snažno zalaže za mir:

A cross on every hill,

A star, a minaret,

So many graves to fill,

O love, aren’t you tired yet?

Na ovom snimku Cohen ponovo svira sa ekipom svojih omiljenih muzičara: Raffi Hakopian (violina), John Bilezikjian (oud), Bill Ginn (klavir), Roscoe Beck (bas), Paul Ostermayer (flauta), Mitch Watkins (gitara) i Garth Hudson (harmonika).

            Poslednja kompozicija ‘Tennessee Waltz’ predstavlja koncertni snimak sa Cohenove turneje od 1985. godine. Cohen je dodao nekoliko novih stihova ovoj klasičnoj pesmi. Anjani Thomas bila je s njim na toj turneji. Ovaj ‘bonus track’ na lep način okončava jednu izvanrednu ploču (i u nekim drugim kompozicijama ima elemenata country i folk muzike).

Jarkko Arjatsalo, The Leonard Cohen Files