Στίχοι  -  Κριτικές και άρθρα
Συνέντευξη με την Sharon Robinson  -  Συνέντευξη με την Anjani Thomas

Leonard Cohen - Dear Heather

O « δικός μας»  Leonard Cohen (δικός μας αφού έχει ζήσει για πολλά χρόνια  στην Ύδρα  όπου και έχει γράψει ένα μεγάλο μέρος από το έργο του) γίνεται φέτος στις 21 Σεπτεμβρίου 70 χρόνων, και λίγο μετά, στις 25 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ «Dear Heather».

Έχουν περάσει κιόλας τρία χρόνια από το προηγούμενο, το “Ten New Songs», το οποίο με τη σειρά του είχε χρειαστεί  εννιά ολόκληρα χρόνια για να δει το φως της ημέρας.

 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Cohen βρήκε την ισορροπία που τόσο έψαχνε στη ζωή του και στους  δυο τελευταίους δίσκους του διακρίνεται καθαρά η επιρροή από τα χρόνια που πέρασε στο Κέντρο Zen  του όρους Baldy (συνεχόμενα από το 1994 μέχρι το 1999). 

Η μουσική και η στίχοι του γίνονται  εδώ πιο απλοί και διάφανοι και το τέμπο πιο αργό.

 


Photo 2004 Lorca Cohen

O Cohen έγραψε τα τραγούδια του προηγούμενου άλμπουμ μαζί με την Sharon Robinson.

Στο “Dear Heather” η Robinson συνεργάστηκε σε τρία μόνο. Αυτή τη φορά  όμως το πρόσωπο κλειδί είναι άλλο, η Anjani Thomas. Ούτε λίγο ούτε πολύ εννιά τραγούδια είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Cohen με την Τhomas η οποία κάνει συχνά κάνει και τα φωνητικά.. Η όμορφη και καθαρή φωνή της συμπληρώνει με θαυμαστό τρόπο την εξαιρετικά βαθιά φωνή του Cohen, που σε πολλά σημεία γίνεται σχεδόν ψίθυρος.

 

Η παραγωγός του δίσκου είναι –ως συνήθως – η Leanne Ungar και η πλειονότητα των κομματιών έχει ηχογραφηθεί με την χρήση συνθεσάιζερ στο μικρό ιδιωτικό studio στο σπίτι του Cohen στο Los Angeles. Αυτή τη φορά όμως συμμετέχουν και μουσικοί και κάποιες φορές ο Cohen εκπλήσσει τον ακροατή με τον χαρακτηριστικό ήχο της Εβραϊκής  άρπας που χρησιμοποιεί.

 


Photo 2004 Anjani Thomas


Τα τραγούδια του “Dear Heather” διακρίνονται για την ποικιλία στο ύφος. Αυτά που έγιναν με τη βοήθεια της  Sharon Robinson μας θυμίζουν κάπως το “Ten New Songs». Μερικά είναι ακόμη και πειραματικά (όπως το  Morning Glory και το ομότιτλο του δίσκου «Dear Heather») και κάποια είναι  απλώς απαγγελίες ποίησης υπό τους ήχους της μουσικής (To a teacher, Because of, Villanelle for out time) –σ’ αυτά τα τελευταία η βαθιά και σκοτεινή φωνή του Cohen  ταιριάζει απόλυτα.

 

To πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, το  «Go no more a-roving», είναι αφιερωμένο στον μέντορα και για μια ολόκληρη ζωή φίλο του Cohen, τον ποιητή Irving Layton και τα λόγια είναι του άλλου «δικού μας», του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824).

Το «Because of» ήταν αρχικά ένα ποίημα που γράφτηκε στο όρος Baldy.

Το «The Letters» έχει ήδη βρει μια θέση στο soundtrack της νέας ταινίας του Wimp Wanders, της οποίας ο τίτλος «The land of plenty» είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι του προηγούμενου δίσκου «Ten New Songs». Το «On that day» είναι το σχόλιο του Cohen για τα γεγονότα  της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

To «Villanelle for our time» είναι ένα ποίημα του Καναδού νομικού και ποιητή Frank Scott (1899-1985).

ToNightingaleείναι αφιερωμένο στον Carl Anderson (1945-2004), ένα στενό συνεργάτη της Anjani Thomas. Τα λόγια προέρχονται από ένα πρόχειρο τετράδιο του Cohen κι έχουν γραφτεί πριν από πολλές δεκαετίες. Η Thomas έγραψε την μελωδία μετά το θάνατο του Anderson.

Το «To a teacher» είναι από μια από τις πρώτες  ποιητικές συλλογές του Cohen (Spice-Box of the Earth, 1961) και είναι αφιερωμένο στον A.M. Klein (1909-1972).

ToThe Faith” είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό τραγούδι του Κεμπέκ, τον τόπο καταγωγής του τραγουδοποιού, o οποίος το έχει μετατρέψει εδώ σε μια πολύ ισχυρή δήλωση και διακήρυξη.

Ο Cohen δεν παίρνει θέση στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των θρησκειών-προτιμά να μιλήσει  για την ειρήνη : “Ενας σταυρός σε κάθε λόφο/ Ένα άστρο, ένας μιναρές / Τόσοι  τάφοι  να γεμίσουν /Ω αγάπη, δεν κουράστηκες ακόμη ;”

Πολλοί από τους αγαπημένους του μουσικούς βρέθηκαν  ξανά μετά από καιρό  κοντά του για να παίξουν στο κομμάτι αυτό : Raffi Hakopian (βιολί),  John Bilezikjian (ούτι), Bill Ginn (πιάνο), Roscoe Beck (μπάσο), Paul Ostermayer (φλάουτο), Mitch Watkins (κιθάρα) and Gart Hudson (ακορντεόν).


Photo 2004 Lorca Cohen

Το «Tennessee Waltz» με το οποίο κλείνει ο δίσκος διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι είναι από  ζωντανή ηχογράφηση κατά την περιοδεία του 1985 όταν  o Cohen είχε γράψει μερικούς νέους στίχους για αυτό το κλασσικό τραγούδι. Η Anjani Thomas τραγουδούσε ήδη από  τότε μαζί του. Οι  επιδράσεις από τη μουσική country & western είναι εμφανείς σ’ αυτό το τραγούδι – bonus όπως και σε κάποια άλλα αυτού του όμορφου νέου άλμπουμ.

 

Στίχοι  -  Κριτικές και άρθρα
Συνέντευξη με την Sharon Robinson  -  Συνέντευξη με την Anjani Thomas